Friday, January 13, 2012

[Info] Barangan Keperluan Untuk Bayi Baru Lahir

Barangan Keperluan Untuk Bayi Baru Lahir

Assalamualaikum dan salam kebahagiaan buat anda sekeluarga! Kali ini Hamka ingin kongsikan sedikit pengetahuan tentang barangan yang diperlukan untuk menyambut kelahiran bayi baru. Perkara ini sangat penting untuk mengelakkan keadaan kelam kabut ketika bayi lahir kelak. Anda seharusnya membuat perancangan dengan lebih awal untuk menyambut kelahiran si comel yang ditunggu-tunggu. Sudah semestinya anda berdua akan benar-benar ‘excited’ dengan kelahiran bayi anda lebih-lebih lagi jika si comel adalah yang sulung!

Namun, anda jangan tersilap percaturan, kadang kala kita memikirkan apabila bayi dilahirkan kita memerlukan peralatan yang kompleks dan mahal. Seharusnya belilah sedikit demi sedikit barangan yang diperlukan dahulu dan sudah tentu anda akan perlu membelinya lagi kelak. Beli barangan mengikut usia bayi.

Pastikan yang anda membeli barang-barang yang perlu sahaja mengikut kesesuaian umur si comel anda nanti. Jangan terlalu boros dan jangan terlalu ‘excited’ sehinggakan anda terbeli barangan yang akhirnya langsung anda tidak gunakan. Sebagai contoh, tentunya anda tidak memerlukan mangkuk makan bayi untuk bayi baru lahir dan ‘baby car seat’ yang hanya boleh si comel gunakan sesudah ianyanya mula pandai merangkak!

Harganya tidak perlu terlalu mahal namun jangan pula sehingga anda mengabaikan aspek keselamatan/kesihatan. Biasanya barangan terdapat dalam lingkungan harga tertentu, jadi jika mampu boleh beli yang lebih bagus kualiti atau yang berbaloi dengan harganya.

Pakaian

- baju lengan pendek/panjang (4 ke 5 helai, saiz biasanya 12 untuk newborn atau 14 untuk bayi yang agak besar)
- seluar pendek/panjang (4 ke 5 helai)
- sarung tangan & kaki
- topi (bergantung pada keperluan)
- lampin kain/lampin pakai buang
- selimut (Sama ada dengan tutup kepala atau tidak, boleh digunakan untuk membedung bayi ketika membawa ia keluar. Saya suka gunakan ada tutup kepala jadi tidak perlu guna topi )
- barut bayi (bergantung pada keperluan/budaya untuk elak kembung perut)
- tuala mandi bayi
- almari/bakul pakaian
- sapu tangan/tisu
- tikar getah bayi (dapat elak tilam basah/kotor jika tiba-tiba bayi kencing/berak ketika menukar lampin.)
- beg bayi
- kain bedung (jarang pakai sekarang. Tapi saya suka gunakannya semasa tidurkan bayi, bayi tidur lena tidak terkejut-terkejut. Biasanya guna sehingga sebulan sahaja, bila bayi mula rimas saya tidak gunakan lagi)
Mandian

- sabun bayi
- bedak bayi (jika perlu cari jenis bukan talkum seperti corn powder atau lain-lain sebab talkum tidak berapa elok bagi bayi yang baru lahir, mungkin kadang-kadang ia tidak sesuai dengan kulit bayi)
- losyen bayi
- syampu bayi
- besen mandi bayi
- putik kapas
- bakul alatan mandian
- pengalas mandian tidak licin (sesuai jika anda risau bayi tergelincir ketika mandi atau anda takut memandikan bayi)
- termometer mandian ( sebenarnya boleh cuba dengan memasukkan tangan anda dulu ke dalam air untuk memastikan air sesuai untuk bayi)
- sikat/berus rambut
Penyusuan

- botol susu (PASTIKAN BPA Free)
- puting
- pemerah susu dan botol khas menyimpan susu ibu (bagi ibu yang bekerja)
- berus botol susu
- bekas simpan botol susu (warmer)
- sabun pencuci khas untuk botol
- sterilizer (atau boleh rebus air. Tutup api apabila mendidih dan rendam botol dan puting. Saya pernah beli, biasa tidak sesuai digunakan kerap. Akhirnya saya lebih suka cara merebus. Kaedahnya rebus botol tersebut sekurang-kurangnya 30minit)


Tidur

- bantal, bantal peluk dan tilam yang tidak terlalu besar (Ada pelbagai jenis termasuk untuk bayi yang mengalami alahan
- sarung bantal dan tilam
- katil bayi samada jenis kayu atau playen (Jika anda merancang bayi anda tidur di katil anda, tidak perlu katil bayi. Bayi saya tidur di katil saya, tetapi saya belikan juga kerana bila perlu saya boleh letakkan bayi di katil nya dan saya boleh tinggalnya. Dan selamat jika ada anak-anak lain, jadi mereka tidak mengganggu bayi)
Berjalan-jalan

- baby car seat (Jika anda lebih memegangnya, tidak perlu membelinya. Anda perlu ajarnya dari awal, kerana jika selepas 3 ke 4 bulan baru ajar, dia tidak akan duduk di kerusinya. Namun untuk ibu/bapa bekerja yang perlu menghantar bayi sendirian, ini satu keperluan).
- jika bayi baru lahir, lebih elok anda membeli bakul supaya bayi boleh tidur dengan nyenyak dalam bakul tersebut
- stroller/pram/buggy (Mudah, anda tidak perlu mendukung bayi sepanjang masa dan berguna sehingga anak berusia 3 ke 4 tahun.Jika rancang guna sehingga anak besar, cari yang sesuai untuk digunakan untuk kanak-kanak. Jika tidak anda terpaksa beli lain.)
Lain-lain (ikut keperluan)

- minyak kembung perut (contoh: minyak Yu Yee Cap Limau)
- tisu lembap (banyak gunakannya terutama jika kita bersendirian tanpa orang menjaga kita)
- pemotong kuku
- pembersih hidung (Berguna pada saya bila bayi saya berhingus, belajar cara betul. Jika tidak pandai guna hingus/kotoran tidak boleh keluar)

Sekian dahulu post Hamka buat kali ini. Semoga artikel ini memberikan manfaat buat kalian para pembaca. Semoga anda berdua terus kekal bahagia! Moga bertemu lagi. Wassalam

Sertai Fanpage kami di FB >>> TipsPerkahwinan <<<
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment