Thursday, January 19, 2012

[Tips] Bayi Cirit-Birit dan Cara Menanganinya (Part II)

[Tips] Bayi Cirit-Birit dan Cara Menanganinya (Part II)

Assalamualaikum dan salam muhibbah! Admin akan sambung post yang sebelum ini berkenaan bayi cirit-birit dan cara menanganinya. Artikel ringkas ini adalah sumbangan sahabat Blogger Admin, Mr Parasolx! Thanks! (^_^)Y

Susu formula diadun dalam dua jenis,
1. berasaskan lemak sayur
2. berasaskan lemak lembu.

Dalam beberapa kes terdapat bayi yang tidak boleh menerima susu berasaskan lemak sayuran seperti soya. Cirit akan bertambah teruk sekiranya bayi alahan atau langsung tidak boleh menerima soya. Jika keadaan berlarutan sehingga hari kedua atau ketiga, tukarkan kepada susu berasaskan lemak lembu.

Untuk melihat jenis asas lembu, perhatikan kepada bahan-bahan (ingredient) yang digunakan dalam susu tersebut. Jika terdapat perkataan soya, maka ia adalah berasaskan sayur-sayuran.

Bahan yang selalunya membuatkan bayi cirit adalah laktosa. Selalunya disarankan untuk menukar kepada susu yang bebas laktosa atau FREE LACTOSE (LF). Terdapat banyak susu jenis LF yang dikeluarkan seperti Dumex LF, Isomil LF atau Similac LF.

Gunakan susu ini sehingga cirit bebas. Selalunya kaedah ini adalah yang paling berkesan. Disebabkan perut bayi masih diperingkat awal dan pemberian laktosa secara berkala akan menyebabkan perut mudah meragam. Selalunya pemberian susu jenis LF secara purata mengambil masa selama 3-4 hari.

Penggunaan susu LF adalah mengikut perkadaran. Hari pertama: 1 sudu susu + 2 auns air.
Hari kedua: 1 sudu susu + 1 auns air.

Bagi kes cirit yang telah lama (3 - 4 hari cirit), gunakan perkadaran ini:
Hari pertama: 1 sudu susu + 4 auns air.
Hari kedua: 1 sudu susu + 2 auns air.
Hari ketiga: 1 sudu auns + 1 auns air.

Elakkan dari memberi susu jenis LF lebih daripada 5 atau 6 hari. Kerana susu jenis ini tidak mengandungi gula yang diperlukan untuk memberi tenaga kepada bayi. Selepas 5/6 hari tukar kembali kepada susu formula yang biasa digunakan.

Seandainya keadaan cirit kembali semula selepas bebas, berikan 1 paket air garam (Oral Salt Dehydration, ORS) dalam satu auns setiap 4jam, berhenti susu formula yang biasa digunakan, dan kembali menggunakan susu LF. Setelah bebas, kembali ke susu formula YANG BARU (jenama lain). Kemungkinan bayi anda tidak sesuai lagi menggunakan susu formula yang sedia ada.

Perlu diingatkan bahawa susu LF hanya boleh digunakan selama 2 bulan pada tarikh ianya dibuka. Setelah dua bulan sekiranya masih ada, buangkan dan beli yang baru. Kerana susu LF sangat sensitif kepada udara persekitaran.


Jom dapatkan tips-tips menguruskan bayi anda dengan kami >> TipsPerkahwinan <<

No comments:

Post a Comment