Thursday, January 19, 2012

[Petua] Mengurangkan Selsema Pada Bayi

Petua Mengurangkan Selsema Pada Bayi

Assalamualaikum dan salam kebahagiaan. Bertemu kita kembali!
Bayi yang masih kecil jika selsema memang kadangkala sukar untuk bernafas. Jika keadaan terlalu teruk, anda terpaksa membawa mereka ke klinik supaya kahak dan lendir tersebut di sedut atau di buang.
Menurut ibu yang pernah mengalaminya, doktor menggunakan gas. Admin kurang pasti sebab belum pernah pula keadaan menjadi seperti begitu. Di farmasi juga ada di jual ubat titik atau drops untuk di titikkan dalam hidung bayi tetapi ia tidak berapa elok diamalkan selalu.
Jadi hari ini Admin siarkan serba sedikit petua untuk hilangkan selsema pada bayi. Cubalah mana tau ada yang serasi dengan bayi anda. Terdapat 3 petua untuk mengurangkan selsema pada bayi anda:
1. Petua gunakan kapur sirih dengan kunyit – Ambil kunyit hidup dan di gesekkan dengan kapur makan. Sapu pada sepanjang batang hidung bayi .
2. Gunakan madu- Madu mengeringkan kahak. Campurkan madu pada susu bayiatau beri mereka minum madu sedikit setiap hari.
3. Petua menggunakan daun sirih-Ambil beberapa helai daun sirih ( kalau di pekan, kedai India selalu ada di jual ), ramas atau tekan-tekan dengan tangan dan ambil lendirnya. Sapu lendir sirih tersebut pada sepanjang batang hidung bayi.
Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment