Sunday, December 11, 2011

Kenali Wanita Daripada 4 Unsur Utama

Kenali Wanita Daripada 4 Unsur Utama

Assalamualaikum wbt dan salam motivasi buat para pembaca MotivasiSantai yang budiman sekalian. Apa khabar hari ini? Pasti sihat dan ceria bukan? Hari hari rasanya Hamka ingin kongsikan sedikit maklumat untuk mengenali sifat-sifat wanita berdasarkan Zodiaknya. Ayuh kita dalaminya:

WANITA BERSIFAT TANAH

Taurus (21 April-20 Mei)      Virgo (24 Ogos-23 September)      
Capricon (22 Disember-20 Januari)
 
-Seorang yang boleh dijangka, berwibawa dan praktikal.
-Penyabar dan bertolak ansur,mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material.
-Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan sikap berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan. 
-Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi  yang pendiam dan tenang. -Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan  sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif, serius dan sederhana. -Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa. 

WANITA BERSIFAT API

Aries (21 Mac-20 April)         Leo (24 Julai-23 Ogos)       
Sagittarius (23 November-21 Disember) 
 
-Dilahirkan sebagai pemimpin -Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar. -Seorang yang artistik dan sukar dijangka,tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu. -Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah, mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya. -Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi merasa sedih dan terhiris. -Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar. Wanita bersifat api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan. -Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan.

WANITA BERSIFAT ANGIN

Gemini (22 Mei-21 Jun)         Libra (24 September-23 Oktober)        
Aquarius (21 Januari-19 Februari) 
 
-Berterus terang, berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan. -Berfikiran terbuka, mempunyai daya imaginasi dan inovatif, bagi mereka  segalanya boleh dicapai. -Bergaya,tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi  untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh. -Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai  keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik. -Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul, untuk berkonfrantasi. -Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam  dalam hati mereka. -Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja.

WANITA BERSIFAT AIR

Cancer (22 Jun-23 Julai)/ Scorpio (24 Oktober-22 November)          
 Pisces (20 Februari-20 Mac) 
 
-Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju. -Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat mudah  bersimpati, berdaya imaginatif, sentimental, mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati. -Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan. -Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri.
Bagaimana? Hamka menulis ini berdasarkan kajian, pemerhatian dan pembacaan dari buku-buku motivasi. Mungkin ada diantaranya yang benar, dan mungkin ada yang tidak tepat. Kajian ini bukanlah untuk menilik nasib atau meramalkan sifat-sifat wanita, sebaliknya hanya sebuah pelajaran dalam mengenali insan bernama wanita ciptaan Allah SWT. Moga bertemu lagi dalam post seterusnya. Wallahu’alam.

No comments:

Post a Comment