Tuesday, January 31, 2012

[Islamik] Sedetik Diuji Dan Dihadirkan Kesedihan

❤♥* Sedetik Diuji Dan Dihadirkan Kesedihan *♥❤Pertamanya harus diseru kepada diri agar duduk sebentar, beriman sejenak (ijlis bina nu'man sa'ah). Kalimah sayyidul istighfar adalah antara pelembut hati dan penyejuk jiwa yang paling baik dilafazkan lidah, direnungkan akal dan dihayati oleh hati..Oleh itu keduanya, hendaklah dibacakan kalimah ini, dihayati dengan sebenarnya. Kesannya haruslah meny...eliputi seluruh tubuh sehingga merasa tergetar dan mengalirkan airmata. Keinsafan harus hadir dalam hati akan kekerdilan diri, akan hakikat kita ini seorang hamba.

Dalam hadith (riwayat Bukhari), Rasulullah SAW bersabda :

'Barangsiapa yang membaca doa ini di siang hari dan dia benar-benar meyakini ucapannya, lalu dia meninggal dunia di malam harinya, maka dia termasuk penghuni syurga'.

للَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لّا إِلَهَ إِلَّا أَنْت،
خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ،
وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْت،
أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْت،
أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ
عَلَيَّ، وَأَبُوءُ بِذَنْبِي فَاغْفِر لِي فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ
الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ

Maksudnya:

 "Ya Allah, Engkau adalah Rabbku. Tiada Ilah (sembahan) selain Engkau. Engkau telah menciptakan aku, dan aku adalah hambaMu dan aku selalu berusaha menepati ikrar dan janjiku kepadaMu dengan segenap kekuatan yang aku miliki. Aku berlindung kepadaMu dari keburukan perbuatanku. Aku mengakui betapa besar nikmat-nikmatMu yang tercurah kepadaku; dan aku tahu dan sedar betapa banyak dosa yang telah aku lakukan. Oleh itu, ampunilah aku. Tidak ada yang dapat mengampuni dosa selain Engkau"

No comments:

Post a Comment