Friday, January 27, 2012

[Kisah Benar] Bahaya Kepak Ayam Pada Wanita

Kisah Benar: Bahaya Kepak Ayam Pada WanitaAssalamualaikum dan salam kebahagiaan. Dalam post kali ini Admin ingin kongsikan sedikit maklumat tentang pertumbuhan cyst dan kepak ayam! Pertumbuhan sista (cyst) berlaku di bahagian organ dalaman wanita.

Pertumbuhan cyst ini amat menyakitkan dan agak bahaya lebih-lebih lagi jika ia bersaiz besar dan kemungkinan boleh menjadi lebih teruk, berubah menjadi tumor dan jika lebih teruk lagi, menjadi punca awal berlakunya kanser. Cyst boleh tumbuh di sekitar organ dalaman wanita contohnya di Tiub Fallopio, dalam Uterus (Rahim) dan lain-lainnya. Pertumbuhannya boleh berbeza-beza sehinggakan boleh membesar sehingga sebesar 10cm! Maka, cuba elakkan daripada memakan kepak ayam (chicken wing) dengan kerap terutamanya kaum wanita walaupun ianya sedap dan menyelerakan! =)

Kisah Benar, Seorang rakan baru-baru ini mempunyai ketumbuhan dalam rahim, dan dia menjalani pembedahan untuk membuang sista tersebut. Sista yang dikeluarkan adalah dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap.

Dia menyangka bahawa dia akan pulih selepas pembedahan tetapi jangkaannya salah. Ketumbuhan berlaku hanya beberapa bulan kemudian. Beliau bergegas turun ke pakar sakit puan itu untuk bertanyakan masalahnya.

Semasa rundingan, doktor bertanya soalan yang memeranjatkan beliau. Doktor bertanyakan adakah dia adalah seorang pengguna yang kerap memakan kepak ayam dan dia menjawab ya, tertanya-tanya tentang bagaimana, dia tahu tabiat makannya.

Sebenarnya pada hari ini ayam disuntik dengan steroid untuk mempercepatkan pertumbuhan mereka supaya keperluan masyarakat ini dapat dipenuhi. Keperluan ini adalah tidak lain daripada keperluan untuk makanan.

Ayam-ayam yang disuntik dengan steroid biasanya disuntik di leher atau kepak. Ini disebabkan di tempat-tempat ini bahawa kepekatan tertinggi steroid wujud. Steroid ini telah menyebabkan kesan ke atas badan kerana ia mempercepatkan pertumbuhan.

Ia mempunyai kesan yang lebih berbahaya dalam kehadiran hormon wanita, ini membawa kepada kecenderungan wanita mendapat pertumbuhan sist di dalam rahim. Oleh itu, saya menasihati orang di luar sana untuk melihat diet mereka dan juga mengurangkan kekerapan mereka memakan kepak ayam.

Amalan makan kepak ayam ini bukan sahaja kurang elok untuk wanita, namun seharusnya juga kurang dimakan bagi lelaki juga.

Sekian, moga bertemu lagi. Wassalam

No comments:

Post a Comment